W okresie wilgotnej, chłodnej jesieni i zimy oraz wczesnej wiosny występują warunki sprzyjające występowaniu choroby owocników pieczarek pn. rdzawa plamistość pieczarki wywoływana przez bakterie z rodzaju pseudomonas totalis lub Ginger.
Rdzawa plamistość pieczarki – choroba klimatu otoczenia owocnika pieczarki
Choroba ta uwidacznia się na owocnikach pieczarki w formie rdzawych plam na kapeluszu pieczarki (w przypadku bakterii z rodzaju pseudomonas totalis, będą to plamy ciemnobrązowe z wżerami w tkankę pieczarki, a w przypadku bakterii z rodzaju pseudomonas Ginger, będą to regularne plamy jasnobrązowe – maziste). Powstanie tej choroby jest związane ze zbyt wysoką wilgotnością powietrza bezpośrednio stykającego się z tworzącym się owocnikiem, a zwłaszcza owocnikami wiążącymi się między gruzełkami ciężkiej okrywy. Aby zapobiec występowaniu tej choroby należy w tych okresach, o których mowa na wstępie, zwrócić baczną uwagę na wilgotność otoczenia wiążących się owocników w dniach od 6-go do 9-go od rozpoczęcia szoku. Jeżeli w świetle punktowego światła w tych dniach błyszczą się mikro-kropelki wody należy obniżyć wilgotność powietrza o 1-3% i minimalnie zwiększyć ruch powietrza do momentu ustąpienia tego zjawiska. Po tym okresie należy wrócić do normalnych warunków uprawy. Zawsze należy dążyć do tego aby nie przesuszyć powierzchni okrywy, aby nie ograniczyć odparowania co może również spowodować wystąpienie choroby rdzawej plamistości na owocnikach na drugim rzucie.
Józef Izdebski