Array ( [0] => eBot ) : : Torfan informacje

COOKIES - CIASTECZKA 🍪 Strona korzysta z plików cookies, tzw. ciasteczek, w celu realizacji usług i poprawnego działania strony. Więcej: Polityka cookies


Okrywa i zima

zdj7.jpg
Jak każdy powinien wiedzieć, ilość i kształt grzybów zależą od struktury okrywy.
Oznacza to, że okrywa luźniejszej struktury powoduje że grzybów jest więcej ale mniejszych a z cięższą okrywą jest ich mniej ale grzyby są cięższe.
Zimą jest praktycznie niemożliwe utrzymać strukturę okrywy wystarczająco gruzełkowatą. Zmarznięty torf traci swoją strukturę i po odmrożeniu jego struktura jest luźniejsza. Oznacza to, że ci producenci, którzy uprawiają duże grzyby muszą odpowiednio dostosować szoki. Wolniejszy szok z nieznacznie wyższym poziomem CO2 i temperaturą powietrza wyższą o 0,50C na początku szoku wciąż będzie miał ten sam rezultat co przy ciężkiej okrywie.
Jeśli szok jest zbyt agresywny wtedy producent będzie miał zbyt wiele grzybów i niewystarczająco generacji. Oznacza to za dużo grzybów i zbyt krótki czas zbioru.
Dlatego zimą ważne jest aby zmienić sposób owocowania ale także okrywa musi być traktowana inaczej niż latem.
Przyjeżdżając na farmę okrywa może być zamarznięta. Pozwólmy jej powoli odmarznąć. Nie kładźmy zmarzniętej okrywy na kompost.
Poczekajmy z wodą aż kompost osiągnie 230C i okrywa będzie miała temperaturę zbliżoną do temperatury powietrza. Tylko wtedy okrywa będzie absorbować wodę. Całkowita ilość wody wlana przez okrywę może być zredukowana ponieważ odparowanie wody jest mniejsze.
Jest także ważne aby dawać małe dawki wody na taką okrywę. Struktura jej jest trochę luźniejsza więc może nie przyjąć ilości wody większych niż 1 litr ma m2.
I na koniec: może być niebezpieczne głębokie czesanie zmarzniętej okrywy ponieważ to spowoduje że jej struktura może stać się jeszcze luźniejsza.
Jeżeli wszystko to weźmie się pod uwagę, sroga zima może nie będzie takim dużym problemem. Grzyby wciąż mogą być duże i ciężkie a zbiór ponad 4 do 5 dni także jest możliwy.
 
AdVisie
Henk van Gerwen.